Gå til innhald
26/02/2011 / kjersti70

1-2-3-4

Då er vi visst i gang. Med bolus wizard. Tenk, vi har hatt pumpa i snart 4 (?) år, og aldri har vi høyrt om bolus wizard. Før Jannhild ringde og fortalde meg om dette. Visstnok er det slik pumpa blir brukt ved andre sjukehus i Norge?

Vi har nå uansett hatt ein bra sameksistens med pumpa – så den kan godt brukast som om det var ein insulinpenn. Men nå er vi klar for å utforske «hjernen» i den vesle dippedutten.

Men først litt om forrige kontrol som var i denne veka. Denne gongen var det mannen min som gjekk, og tilbake var vår vanlige lege. Han er litt mindre av den firkanta typen i forhold til han vi har vore til dei to forrige gongene. Det var heller ingen grunn til å vere firkanta heller – «langtidssukkeret» var på 7,2, så da er ho enda litt ned frå forrige gang. Mycket bra.

I dag har eg satt meg ned med pumpa, rota fram bruksanvisningen innerst i skapet, og googla «matvaretabell karbohydrat». I bruksanvisninga var det ein tabell ein kunne fylle ut, som ikkje uten vidare var lett å forstå. Eg kom nå fram til nokre tal, og har lagt dette inn i bolus wizard. Så nå er vi i gang med å telle karbohydrat. Det blei jo ein skikkelig pangstart – lørdagskveld som det er med både seigmenn og potetgull, men ein kan jo like gjerne hoppe i det. Nå er det vinterferie neste veke, slik at vi kan verkeleg få prøvd ut om dette er noko for oss, samt lære oss det skikkelig før vi eventuelt introduserer dette for skulen.

Ikkje alt verkar like logisk i desse tabellane – det forundar meg f.eks at karbo-innhaldet i chips ikkje er høgare, i alle fall samanlikna med ein del andre matvarer. Vi opplever chips som ei skikkelig blodsukkerbombe. Og at jordbær liksom skal innehalde like mykje som druer? Det er for meg ei gåte. Jenta stig veldig på druer, men får aldri insulin for jordbær. Det kan ho ete alt ho vil av. Her er det nok individuelle forskjellar tenker eg.

 

Vår ca. 3 timer lange erfaring med wizard er positiv så langt. Eg kom i eit pillement når eg skulle finne ut kor mykje karbo det er i ein Dumle (særlig sidan posen var kasta), men med litt googling og hodekløing fann vi nå fram til eit resultat 😀 Insulin blei gitt faktisk i 4 omgangar, etter som ho forsynte seg meir og meir. Det var litt uklart korleis eg skulle gi dose nr. 2, 3 og 4, men brukte da blodsukkermålet som blei tatt i utgangspunktet. Eg kunne fornøgd konstantere at pumpa foreslo ein insulindose som var justert i forhold til at det var blitt gitt ein dose berre 15 minutt tidlegare. Og kanskje enda meir gledelig – i bolusloggen står jo blodsukkermålet oppført!

Vi er også litt spent på korleis det blir med kveldsdosen som det hender vi gir rundt midnatt. Dersom ho er for høg då, gir vi ein dose som er heilt anneleis enn dosar vi gir på dagtid. Vi tar blodsukkermålet, trekker frå 7, og set komma mellom tala. Dvs. BS 15, minus 7 blir 8, blir 0,8 i insulin. Denne formelen har fungert for oss i mange år. No må vi få lagt inn ein profil i pumpa som gjer at ho reknar annleis etter at jenta har sovna. Eg trur vi får det til så lenge vi finn ein formel som gir eit resultat som ser riktig ut. Heldigvis er det slik at med wizard så får du eit FORSLAG til dose, før du aksepterer. Det er ingen problem å overstyre pumpa med andre ord; ein kan trekke frå eller til om ein vil. Sånn må det jo vere, for eg reknar med at det fortsatt er slik at mennesker har meir vet enn maskiner 😀

Og når det gjeld å telle karbohydrat – når vi blei innlagt den gongen, fekk vi klar beskjed om at det å telle karbohydrat var ein metode ein hadde gått heilt bort fra. Det var slutt på å vege maten – slikt høyrde 70-talet til. Det var umoderne, skadelig (ein får spiseforstyrrelsar av det), og ga feil fokus på mat. Eg trur nok litt av dette kan stemme, men meiner at synet er svært unyansert. Eg trur det blir mest «styr» i starten, før vi finn ut kor mykje karbohydrat det er i ditt og datt. Når vi så har begynt å kunne dette, er eg sikker på at vi kan ta ein del ting på strak arm. Eg kjem IKKJE til å ha med meg vekt på resturant. Vi har greid oss godt i fleire år utan, og veit kva ho bør ha for kylling og salat. Vi kjem heller ikkje til å ha eit negativt fokus på mat med mykje karbohydrat. Vårt fokus ligg på SUNN mat i det daglege (som jo faktisk har lite karbohydrat). Om mat gir mykje blodsukkerstigning eller ei snakkar vi sjeldan om. Ikkje anna enn at «du må gi insulin nå med ein gang, for du stig mykje på skive med sjokoladepålegg». Sjølvsagt har vi vår «moralpreken» vi også, men det går på friske tenner, vitaminer, fiber og god helse. Diabetes blir ikkje nevnt, og begge ungane får same maten og samme preken :D. Eg har heller aldri, aldri satt restriksjonar på kor mykje diabetesbarnet får ete av usunne ting når dei først blir servert. Der er restriksjonar på kor ofte, men aldri mengden. I bursdag et ein kake. Punktum. Eg har heller aldri opplevd problem knytt til dette, bortsett frå at ein sjølvsagt må følge opp og gi insulin.

Det blir ei spennande veke med nye rutinar for bolus, og litt annleis tenking for å vurdere dosen. Vi er spente på å sjå resultata på grafen som den nye blodsukkermålaren gir! Dei to siste vekene har vore svært turbulente; veka som har gått har ho lagt lågt heile tida, og har hatt liten matslyst. Enkelte dagar har ho lagt i 3 og 4 heile døgnet. Og veka før det var ein berg- og dalbane med skyhøge målingar og påfølgande følingar. Vi håpar på at mars blir noko lettare 🙂 Her er alle måla dei siste to vekene, vist fordelt på timar. Litt å gripe fatt i!

Og slik har laurdagskvelden blitt tilbrakt…

7 kommentarar

Kommenter innlegget
 1. Vala / Mar 1 2011 22:41

  Jøss- så flink du er! Jeg husker at jeg leste litt om Bolus W kvelden etter at vi fikk utlevert pumpen på sykehuset. Men jeg klarte ikke helt å skjønne alt som sto der, så jeg la den til side. Jeg må innrømme at jeg fremdeles detter bittelitt av når du skriver om det. Men, jeg blir også nysgjerrig etter å undersøke det litt nærmere selv 🙂 Vårt sykehus snakket absolutt ikke om det. De nevnte både pizza funksjon og bolus w. i en bisetning, som i «teknologiens muligheter» samtalen.

  Eneste jeg stusset litt over er jo dette med å telle karbo. Fordi jeg ser at Auroras bs reagerer veldig forskjellig på 10 karbo via melk, 10 karbo via skive eller 10 karbo via snop, bare for å ta et teit eksempel. Og hvordan skal jeg «lære» pumpen dette liksom. Nei, jeg tror jeg avventer og drar nytte av deres lærdom etter denne uken 😀

 2. Maylen / Mar 2 2011 02:40

  Så flinke dere er! Vurderer å bla litt i instruksjonsboka for å lese litt om Bolus Wizard nå 😉

 3. Astrid Moen / Mar 2 2011 23:19

  Dette er interessant. Sønnen min har hatt diabetes i ett år nå, men på sykehuset vil de helst ikke begynne med pumpe ennå. Årsaken er at han fortsatt er i remisjonsfasen, og årsaken til det er han trener mye. Han er 11 år, og trener aktivt på ski om vinteren og fotball om sommeren. Så det er jo bra at han fortsatt ikke har så stort insulinbehov!
  Men jeg reagerer litt på det du sier om at du aldri har noen restriksjoner på hvor mye mat som kan spises. Kanskje det er fordi datteren din er liten og ikke spiser så mye foreløpig? Sønnen min spiser mye mat – og spesielt hvis det er kakefester. Hvis han får gjøre helt som han vil så spiser han minst tre ganger så mye som meg. Han er tynn som en flis, men spiser som en hest 🙂 Hverdagskosten består av grovt hjemmebakt brød, grønnsaker, frukt og sunn middag. Og da blir det enda mer utfordrende å dosere riktig insulindose ved karbo-fester.
  Så jeg må innrømme at jeg ber ham om å ta det litt med ro innimellom…

  Hilsen Astrid

 4. Vala / Mar 3 2011 08:37

  @Astrid: Tenkte jeg skulle bare komme med noen tanker jeg har gjort meg vedrørende mat. Jeg husker i begynnelsen da tøtta fikk diabetes (august 2009) slet jeg med å tillate henne fritt leide uten at det var en pekefinger med i bildet. På fest hadde jeg «høye skuldre» og på kveldstid når jeg endelig øynet mulighet for å sove igjennom en hel natt uten å kontrollmåle, hvis hun da kom tutlende rundt kveldsmålingen (23) og ønsket mat- så var jeg veldig ala «er du sikker på at du faktisk ER sulten???!?!?!?!!?»

  Så var det på en tilstelning de hadde for diaforeldre og diabarn her i Hordaland. Vi tok inn på hotell for en helg i godt samvær. Og utpå kveldingen over noen glass kommer man alltid i snakk med andre. Og da fikk jeg følelsen underveis i samtale at jeg nok kanskje holdt tøylene en smule stramt til tider. Både med tanke på snop, når måltid osv osv. For det er jo noe med at de ikke skal føle seg begrenset av diabetes- de skal kunne gjøre det samme som alle- bare at av og til krever det litt mer planlegging.

  Nå skal det sies at jeg var litt mer stram når tøtto gikk på penn. Når hun begynte på pumpe sto hun desto mer fritt både med tanke på måltider og døgnrytme generelt. Hun elsker pumpen sin (hun er 12). En jente, som ble lagt inn for dia samtidig med tøtto fikk også pumpe samtidig med henne. Hun var heller ikke ferdig med egenprodusering- og anvendte lite insulin. Men ble fremdeles anbefalt pumpen fordi hun var så aktiv. Det er noe jeg forresten har erfart etter byttet til pumpe, at tøtto er mye mer stabil og lettere å dosere ift aktivitet.

  Kan forresten sykehusenes forskjellige anbefalinger også ha noe med økonomiske aspekter lokalt å gjøre?

 5. Vala / Mar 3 2011 08:41

  Beklager, nå tyter jeg… glemte bare en ting. Vi kan ikke alltid sørge for at vi treffer med dosene.Og det er klart mer vrient når det er karbobomber som frister rundt dem…. Noen ganger må det bare bli noen «whoops»! Vi setter insulin fortløpende etter hva hun finner ut at hun vil spise-også korrigerer vi det senere på kvelden, når søtsakene er forlatt 🙂

 6. Lotte / Mar 3 2011 23:10

  Heisan! Vi har brukt Bolus Wizard nesten helt fra starten da Kaja fikk diabetes i mai 2009. Vet nesten ikke hvordan vi skulle klart oss uten… Hvis du vil ha et skjema som jeg har laget med en del av de vanligste matvarene vi spiser, kan du godt sende meg en mail til lo-sa-ni@getmail.no, så kan jeg sende deg det.

  En annen god hjelp er å laste ned appen matvareinfo på iPhonen din! Det har du kanskje gjort alt!

  Lykke til videre! Dere er jammen tøffe som setter igang med Wisarden på egen hånd. Vi fikk hjelp til innstillingene på Ullevål…

  Lotte 🙂

 7. kjersti70 / Mar 6 2011 22:22

  Tusen takk Lotte, den har vore til god hjelp! Eg kom deg visst i forkjøpet når det gjeld liste over vanlige matvarer – det skreiv eg ned ganske rast, og fekk pdf’a opp til google docs, slik at det er lett tilgjengelig. Men ellers takk 🙂

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: