Gå til innhald
27/06/2010 / kjersti70

Ei heil sukkerhelg

Minstemann på 4 blei 5 i helga. Vår friske gut som har gått klar for alle allergiar og sjukdommar. Det var nok ein prøvelse når han i alder av 1 år fekk ei storesøster med diabetes og hamna i skyggen ei tid. Heldigvis var han såpass liten at han krevde sin rett til ein viss grad. Likevel kan eg hugse mange gonger at han blei føysa vekk fordi han gjekk i vegen når blod skulle målast, eller insulin skulle settast. Storesøster var heller ikkje særleg velvillig til å bli stukken hol på, og som regel blei det ein del støy. Den første tida er alltid den vanskeligaste. Det første året. Og litt til.

Men veslebror har klart seg bra han! Det hender han seier høgt og tydelig: «dette kan EG spise, det kan ISJE du!» Da får han ein leksjon i at glutenmat ikkje er bra for kroppen, og at storesøster sin mat faktisk er både sunnare OG betre. Han pleier gi seg då. Og ingen roper høgare etter (glutenfrie) pannekaker enn veslebror. Snart skal dei to ut og reise med amma og afi (farmor og farfar). Vi har snakka om at dei skal ta fly, og mamma og pappa skal ikkje vere med. Vi har snakka om at dei kan ta med seg Nintendo og bilar på flyet. «Ja, og så må vi ha med blodsukkerapparat», seier veslebror. God ide!

I helga blei fødselsdagen hans feira i tre dagar til endre. Glutenfritt frå A til Å (med unntak av pølsebrød). Maten blei fortært av 10 barn, 5 foreldre, ei tante, ein onkel, ei mormor og ein morfar, samt eit søskenbarn. Der var sjørøverkake, muffins, pølser, godteposar, jordbær- og sjokoladetrifle, lasagne, salat, og enda meir jordbær. Her følgjer oppskrifta på jordbærtrifle, og den fann eg på nettet etter at eg sat med ei mislykka langpannekake som egentlig skulle ha blitt eit sjørøverskip. Ein kan jo ikkje kaste 1 kilo (mislykka) kake!

JORDBÆRTRIFLE
Lag sjokoladekake i langpanne (f.eks Toro sin eller Møllerens – eller lag av eiga oppskrift)
Lag sjokolademousse (enten frå pose, eller eiga oppskrift). Hugs at denne treng tid til å stivne.
Lag Créme Fraîche-krem (2 dl. Créme Fraîche og 2 ss melis piska saman)
Lag piska krem av 2 dl. kremfløyte
Skyll og rens jordbær, del dei i to eller mindre

Finn ein gjennomsiktig bolle og bygg opp triflen i ulike lag:
a) eit lag kake.
b) all sjokolademoussen
c) halvparten av bæra
d) all Créme Fraîche’en
e) eit lag kake til
f) all den piska kremen
g) resten av bæra


Diabetesbarnet gjennomgjekk denne sukkerhelga utan større problem. Vi fekk eit høgt mål både i går og i dag, men «reparerte» raskt med insulin. Maten vi serverte er stort sett grei i forhold til blodsukkerkontroll. Kake og sjokolade er relativt uproblematisk å kontrollere hos oss. Dette kan nok variere frå diabetiker til diabetiker.

Og minstemann som er utan diagnosar av noko slag hadde ei lykkelig helg. Eg lurer av og til på om hans barndom blir mykje annleis enn andre sin barndom, nå når han har diabetes og cøliaki så tett inn på livet sitt. Han er ein type 3’er , og ein som er van med at storesøster ikkje kan ete alt mulig. Eg tenker av og til på at fokus blir mykje på storesøster. Alltid når vi skal ete, alltid når vi er ute og les menyar. Alltid når blodsukker skal målast. Alltid når vi lurer på kva forrige mål er, kor mykje ho fekk i insulin, for ikkje å snakke om kva som står på varedeklarasjonen på maten ho skal ete. Men han greier seg tydeligvis. Han er blitt ein fredeleg tass som kjem godt ut av det med andre barn. Ein grei gut som alle likar å vere med. Han som andre ungar gjerne søker til, fordi han er så fin, og som leikar utan å styre og bråke, og som tilpassar seg dei ungane han er med. Heldigvis gir han tydelig beskjed når noko ikkje er greit. Han passar på seg sjølv også.

Her i ei stille stund mellom slaga. Han likar å leike aleine også denne guten. Han er verdens beste.2 kommentarar

Kommenter innlegget
 1. Diamamma / Jun 28 2010 23:22

  Gratulerer så mye med vel overstått til kjekk, kjekk gutt!
  Tankene dine rundt diabetiker 3 har jeg også kjent på. Her har vi kun såpass eldre søsken at de uten problemer både aksepterer og forstår lillesøsters behov, men det er noe med dette å bli sett eller ikke. Og det er like viktig, uansett alder.

 2. Meeta / Jul 1 2010 14:49

  Thanks for leaving the wonderful comment on my blog! I would love to connect with you via email. I was unable to find one here – can you send me your contact address (my email on the «Contact» button on my blog)
  Yes – it must be fate!

  Hugs!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: